معرفی شناور دوبه و کاربرد آن در حمل و نقل دریایی

شناور دوبه نوعی کشتی یا قایقی با ارتفاع کم و سطح صاف است که روی دریا شناور می‌شود. این شناور می‌تواند محموله‌هایی با ارتفاع کم را جابه‌جا کند. شناور Dobe یا بارج می‌تواند از مسیرهای صعب‌العبور در دریاها، کانال‌ها و تنگه‌ها عبور کند.

کشتی‌ها ارتفاع زیادی دارند و معمولاً نمی‌توانند از تمام مسیرهای دریایی عبور کنند. به همین دلیل دوبه‌ها روی کار آمدند تا بتوانند این کار را به بهترین شکل انجام دهند. دوبه‌ها خیلی بزرگ نیستند، اما می‌توانند محموله‌های سنگینی را جابه‌جا کنند. در ادامه ضمن معرفی این شناور، سایز، نحوه حمل و نقل با دوبه و تفاوت آن با سایر کشتی‌ها و شناورها را بررسی می‌کنیم. با ما در «تاو» همراه باشید.

شناور دوبه چیست؟

دوبه یا بارج نوعی شناور است که برای حمل و نقل بار استفاده می‌شود. این شناورها بدون موتور هستند و برای حرکت به یک یدک‌کش یا قایق نیاز دارند. البته این روزها انواع بارج خودکشنده هم وجود دارد که موتور دارند و دیگر برای حرکت به یدک‌کش نیازی ندارند.

طول دوبه‌های معمولاً تا ۱۰۰ متر هم می‌رسد، درصورتی‌که عرض آن‌ها کم و معمولاً ۱۰ متر است. کف این شناورها هم صاف است و ارتفاع کمی دارند. این شناورها برای اهداف مختلفی استفاده می‌شوند که در ادامه آن‌ها را برای شما توضیح می‌دهیم.

شناور دوبه چه کاربردی دارد؟

شناورهای دوبه ارتفاع و عرض کم و طول زیاد دارند و به همین دلیل بهترین وسیله حمل و نقل در آبراه‌ها و کانال‌های باریک و کم‌عرض هستند. برای جابه‌جایی محموله بین دو نقطه که از طریق کانال‌های آبی با هم ارتباط دارند، بهترین روش استفاده از بارج‌هاست.

این وسایل نقلیه اصلاً به همین دلیل ساخته شده‌اند. در گذشته که روش‌های حمل و نقل بسیار محدود بود، تاجران و بازرگانان معمولاً از همین شناورها برای جابه‌جایی محموله‌های خود استفاده می‌کردند. در حال حاضر هم تنها راه میان‌بر در اقیانوس‌ها و دریاها کانال‌های آبی هستند که به کمک شناورهای دوبه می‌توان از آن‌ها عبور کرد.

تفاوت بین شناور دوبه و قایق

شناورهای دوبه با قایق‌ها تفاوت دارند. در ادامه این تفاوت‌ها را برای شما بیان می‌کنیم تا هرکدام از این وسایل نقلیه را بهتر بشناسید و بتوانید آن‌ها را از هم تشخیص دهید:

– قایق‌ها موتور دارند و خودشان حرکت می‌کنند، اما دوبه‌ها معمولاً بدون موتور هستند و برای حرکت به یدک‌کش نیاز دارند.

– بارج‌ها به‌راحتی می‌توانند در مسیرهایی با عرض کم حرکت کنند، اما قایق‌ها به دلیل عرض بیشتر نمی‌توانند به کانال‌ها و مسیرهای کم‌عرض بروند.

– کف بارج‌ها صاف است و ارتفاع کمی دارند. به همین دلیل می‌توانند در مسیرهای کم‌عمق حرکت کنند، اما قایق‌ها نمی‌توانند به مسیرهای کم‌عمق بروند.

بارج‌ها برخلاف ارتفاع و عرض کم می‌توانند بار تا وزن ۱,۵۰۰ تن را جابه‌جا کنند، اما قایق‌ها قابلیت حمل بار با این وزن را ندارند. البته برخی قایق‌های بزرگ‌تر ممکن است بتوانند وزن بیشتری را تحمل کنند.

 

لاینر شیپینگ

انواع بارج

بارج یا همان شناور دوبه براساس کاربرد، نحوه استفاده و میزان باری که در آن جای می‌گیرد، به انواع مختلف تقسیم می‌شود. انواع شناورهای دوبه از نظر اندازه و ظرفیت بار با هم متفاوت هستند. در ادامه انواع شناورهای دوبه یا بارج‌ها را به شما معرفی می‌کنیم:

  • بارج داخلی؛
  • بارج عرشه؛
  • بارج هوپر؛
  • بارج اسپاد یا بارج جرثقیل؛
  • بارج گل مایع؛
  • بارج شیل؛
  • بارج اقیانوس.

1. بارج داخلی

بارج‌های داخلی در آبراه‌های داخلی استفاده می‌شوند. این وسایل نقلیه مقرون‌به‌صرفه‌ترین شکل حمل و نقل آبی را ارائه می‌دهند، زیرا می‌توانند محموله‌های بزرگ و سنگین را از طریق آب‌های کم‌عمق و مسیرهای باریک جابه‌جا کنند. زمان‌هایی که نمی‌توان از حمل و نقل زمینی یا ریلی برای محموله‌های بزرگ استفاده کرد، می‌توانید بارج‌ها را جایگزین آن‌‌ها کنید.

2. بارج عرشه

بارج عرشه یا بارج عرشه‌دار، همان‌طور که از نامش پیداست، دارای عرشه است و به همین دلیل می‌توان محموله‌ها را روی عرشه آن بارگیری کرد. شناورهای دوبه عرشه‌دار مختلفی وجود دارد که هرکدام از نظر ساختار و اندازه با هم متفاوت هستند.

محموله‌هایی مانند تجهیزات ساختمانی، مصالح، سنگ، پالت یا حتی حیوانات زنده را می‌توان با این نوع بارج جابه‌جا کرد. همچنین، محموله‌های مایع را که در ظروف ضد نشت بسته‌بندی می‌شوند نیز می‌توان با بارج به مقصد فرستاد.

بارج‌های عرشه‌دار را همچنین می‌توان برای مدت طولانی بی‌حرکت گذاشت و از آن‌ها به‌عنوان زمین خشک استفاده کرد. کارگران و ماشین‌آلات گاهی‌اوقات به فضای خشکی نیاز دارند تا بتوانند عملیات مختلف را انجام دهند. از این بارج‌ها می‌توان به‌عنوان خشکی در موارد ضروری استفاده کرد.

3. بارج هوپر

بارج‌های هوپر یا قیفی برای حمل و نقل محموله‌های فله مانند شکر، فولاد، غلات، زغال‌سنگ و سنگ معدن و… کاربرد دارند. این نوع بار می‌تواند روباز یا سرپوشیده باشد. اگر مسیر طولانی باشد و آب‌وهوا بارانی یا توفانی باشد، از نوع سرپوشیده استفاده می‌کنند تا محموله‌ها در هنگام عبور از آبراه‌ها آسیب نبینند. بدنه این بارج‌ها هم دولایه است و محافظت خیلی خوبی را در برابر نفوذ آب ارائه می‌دهد.

4. بارج اسپاد یا بارج جرثقیل

بارج‌های اسپاد یا جرثقیل با ساختار مستحکم و بادوامی که دارند می‌توانند تجهیزات مختلف، به‌ویژه جرثقیل‌ها را حمل کنند. دیوارهای اضافی، قاب‌ها یا خرپاها در زیر عرشه این شناورها نصب می‌شود تا بتوانند وزن سنگین را تحمل کنند. از این نوع شناور دوبه برای بلندکردن اجسام در حین لنگرانداختن یا در حین ساخت‌و‌ساز در دریا استفاده می‌کنند.

5. بارج گل مایع

بارج‌های گل مایع به سیستم‌های لوله کشی و پمپاژ داخلی مجهز هستند و می‌توانند سیالات و مواد مایع را به گردش دربیاورند و آن‌ها را تخلیه کنند. از این نوع بارج‌ها معمولاً در سایت‌های حفاری چاه‌های نفت داخلی استفاده می‌شود. بارج‌های گل مایع همچنین امکان ذخیره و حمل و نقل برای محموله‌های فله را فراهم می‌کنند.

Liner Shipping چیست

6. بارج شیل

بارج‌های شیل، شیل و سایر مواد زائد غیرخطرناک میدان‌های نفتی را با خود حمل می‌کنند. این بارج‌ها دیواره‌های اضافه‌ای دارند که محافظت چندبرابری در برابر نفوذ مواد به دریا ارائه می‌دهند.

زمانی که کارگران میدان‌های نفتی نمی‌توانند شیل‌ها را به دلیل نگرانی‌های زیست‌محیطی به دریا بریزند، از این بارج‌ها استفاده می‌کنند. بارج‌های شیل این مواد زائد را به شرکت‌های فراوری می‌دهند تا آن‌ها را به روش‌هایی که برای محیط‌زیست خطرناک نباشد، دفع کنند.

7. بارج اقیانوس

گاهی‌اوقات وقتی کشتی‌های باری به نزدیکی‌های بندر می‌رسند، به دلیل عمق کم آب نمی‌توانند جلوتر بروند. در این مواقع از بارج‌های اقیانوسی استفاده می‌کنند تا بتوانند محموله‌ها را به خشکی برسانند. شناورهای دوبه اقیانوس به‌گونه‌ای طراحی و ساخته می‌شوند که در برابر عناصر طبیعی مانند آب و هوا و… مقام باشند. آن‌ها همچنین نسبت به سایر انواع بارج سنگین‌تر هستند و هزینه‌های ساخت و نگهداری‌شان نیز بیشتر است.

شناور دوبه؛ بخشی مهم از صنعت حمل و نقل دریایی

شناور دوبه یا همان بارج نقش مهمی در حمل و نقل دریایی دارد. بسیاری از مسیرهای آبی عمق کمی دارند و اگر بتوان از آن‌ها عبور کرد، مسیر حمل و نقل بسیار کوتاه‌تر می‌شود و در زمان و هزینه صرفه‌جویی خواهد شد.

بارج‌ها به همین منظور طراحی شده‌اند. آن‌ها می‌توانند در مسیرهای آبی کم‌عمق و کم‌عرض به‌خوبی حرکت کنند. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره انواع بارج و استفاده از آن‌ها می‌توانید با شماره‌های درج‌شده تماس بگیرید و با کارشناسان تاو صحبت کنید.